top of page

Cello Workshop Praha 7.

RECENT POSTS: 

Még nincsenek címkék.

Nemzetközi fesztivál, Cesky Krumlov

Már régóta terveztem és most végre (hat év csehországi tartózkodás után) eljutottam álmaim városába a Moldva-folyó (Vltava) mentén épült Český Krumlovba.

Csehország tele van szebbnél-szebb kisvárosokkal, de Krumlovhoz hasonlíthatót még itt is nehezen találnánk.


Nem túristaként érkeztem, ezért a városból egyenlőre nem sikerült mindent megnéznem,

viszont az a megtiszteltetés érte zenekarunkat (Pilzen Filharmonikusok), hogy a város legnagyobbzenei ünnepén, a nívós krumlovi Nemzetközi Zenei Fesztiválon játszhattunk.


Régen dolgoztunk ennyire szép helyen, ilyen jó karmesterrel és szólistával.

Amikor az első próbán bejött Daniel Raiskin orosz karmeser a terembe már a mozdulataiból és a mosolyából tudtam, hogy jó kezekben leszünk.


A második napon már a szólista, Alexei Volodin is ott volt.

Igazán virtuóz, mély érzelmekkel teli nagy művész. Nagyon meginditó a játéka.


(foto Libor Sváček)


Rahmanyinov: 2. c-moll zongoraversenyét és Beethoven 3. szimfóniáját játszottuk.


Mennyire jó, hogy vannak még nagy zenészek akik értik a zenét mélységeiben, és nem elégszenek meg a darabok csupán korrekt "lejátszásával".

Előadásukkat tartalommal (értelemmel és érzelemmel) töltik meg, a zeneszerző eszméjét ugyanakkor alázattal közvetitik, mindenféle öncélú mórikálástól mentesen.


Az orosz temperamentum elsöprően erős, és meginditó. Sokat lehet tőlük tanúlni, például azt, hogy fejlődéshez időnként kockáztatni kell.


Jó dolog időnként kitörni a konfortzónánkból. Időnként hagyni kell, hogy az érzelmeink vezessenek, hiszen csak úgy tudunk magasabb hatásfokra jutni játékunkkal, ha merünk kisérletezni és kockáztatni. Jót tesz egy koncertnek is a bátrabb, kisérletezős, improvizatív stílusú játékmód. Izzasztóbb és nehezebb így a munka, (főleg nyáron egy 30 fokos teremben), mindenesetre igalmasabb lesz az előadás az unalmas perfekciónizmusnál.


Összefoglalva intenzív héten vagyunk túl sok munkával, utazással, szervezkedéssel és idegeskedéssel, de nagyon megérte, mert erre a koncertre biztos, hogy sokáig emlékezni fogok!

Cseh nyelvű koncert kritika és további fotók:

http://operaplus.cz/plzenska-filharmonie-s-ruskymi-hosty-v-ceskem-krumlove/

bottom of page